Badrumsrenovering

Det finns en mängd fördelar med att rusta upp ett gammalt badrum. Särskilt stor är skillnaden om man väljer att satsa på robusta material såsom kakel, klinker, natursten eller andra moderna och kvalitativa material. Dessa material är också mycket lämpliga om man vill installera golvvärme. En badrumsrenovering är en värdefull investering på lång sikt, samtidigt som det mer omedelbart kan höja värdet på ett hus eller en lägenhet.

badrum (1)

Den som beslutat sig för att lägga kakel eller klinker i badrummet bör se till att göra det ordentligt. Om arbetet görs på ett korrekt sätt är dessa plattor nämligen väldigt lättskötta och hållbara. Ett badrum med dessa material har mycket lång livslängd, särskilt i jämförelse med ett mer gammalmodigt badrum av typen med plastmatta och våttapeter som ofta börjar mögla eller vittra sönder (även om dessa förvisso kan vara lättskötta kortsiktigt). Speciellt viktigt är att fogarna fungera och är tätade ordentligt. När man lägger kakel- eller klinkerplattor ska man se till att plattorna inte förhindrar åtkomst till exempelvis avlopp; om man exempelvis täcker över badkaret med kakel och sedan får problem med avloppet kan kaklet göra något så enkelt som att rensa avloppet mycket komplicerat. Om man bara ser till att göra ett grundligt jobb är plattor perfekt i badrummet. Om man vill ha kvar plastmattan kan man i vissa fall ha den som tätskikt under kakel eller klinker. Man kan lägga kakel eller klinker direkt på befintligt underlag, förutsatt att det nya materialet kan absorbera fukt.

Ytterligare en fördel med att byta ut sin plastmatta och/eller våttapet till något mer dekorativt material, exempelvis vackert kakel, är att det förhöjer atmosfären i hela rummet. Ett badrum har ofta inte särskilt många ljusinsläpp – i lägenheter finns ofta inga fönster alls – och då kan de material man väljer vara av största vikt för att skapa trevnad i rummet. Det kan även vara smart att investera i badrumsbelysningen, särskilt om man inte har något badrumsfönster och således saknar andra ljuskällor. En bra idé kan vara att konsultera en belysningsexpert som kan arbeta fram en passande plan för just ert badrum. Exempelvis kan dimmers och spotlightbelysning passa mycket bra i just badrum där man kan vilja ha flexibilitet i belysningen; det kan vara trevligt att kunna dämpa ned belysningen ett lugnande bad, exempelvis.