Att välja färg när du ska måla inomhus

Måla om inomhus är något du behöver göra ibland då målade ytor slits och modefärger växlar. Att modet växlar är avgörande för val av kulör. Om du tycker om att måla är det okej att följa modet men tycker du illa om det bör du välja tidlösa, neutrala kulörer. För den som gillar att måla ofta går det bra att välja billigare färger, vill du inte måla lika ofta bör du välja dyrare kvalitetsfärg.

När du väljer färg handlar det inte bara om olika kulörer och kvaliteter, utan du måste också hålla koll på vilket glansvärde färgen ska ha. Färg med lågt glansvärde är matt, färg med högt glansvärde är blank och olika rum och olika detaljer kan behöva målas med med olika glansvärde. Olika kulörer ser dessutom olika bra ut med olika glansvärde, en kulör som ser läcker ut som matt kan se hemsk ut som blank. Det finns med andra ord mycket att tänka på när du ska välja inomhusfärg.

Det finns tumregler för glansvärden. Ytor som utsätts för hårt slitage och som då och då behöver torkas av behöver ha ett högt glansvärde. Exempel på sådana ytor är lister, snickerier och väggar i tvättstugor och liknande. Köksväggar behöver också ha ett högt glansvärde men behöver inte alltid vara helblanka, halvblanka räcker ofta om färgen är avsedd för kök. Väggar i vardagsrum bör målas halvmatta och sovrumsväggar kan målas helmatta.